Loading Dogodki

« Vsi Dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Poletje v Vipavskem Križu: Swingatan

25. julija 2019 ob 25. julija 2019 - 25. julija 2019

7€

Virtuozni akustični gipsy swing kvintet violine, kitar, kontrabasa in harmonike izvaja avtorsko glasbo, vse od spevnih balad do virtuoznih tem, podžganih z neusmiljenim gipsy rhythm’n’drive. Casa Apasionada, Zadnje solze, Delizia, In a Sentimental Waltz, Swing in Heaven je nekaj naslovov skladb. Resno, a s smislom za humor, ki ga glasbeniki radi pokažejo tudi na odru.

Swingatan so violinist Peter Ugrin, kitarista Marko Čepak Maki in Marko Mozetič Mozo, harmonikaš Zmago Štih ter kontrabasist Nikola Matošić. Vsi izkušeni glasbeniki, ki so se posamično srečevali v raznoraznih zasedbah in projektih modernega jazza ter odkrili, da so se med vajami vedno radi vračali k osnovam in preigravali jazz standarde. Tako je iz samega veselja do igranja zrasla ideja, da bi sestavili zasedbo, v kateri bi se namensko ukvarjali le s temi zvrstmi jazza. S premišljenimi povabili prijateljem glasbenikom se je izoblikoval kvintet, ki standardnejšo zasedbo violine, kitar in kontrabasa prefinjeno osvežuje s harmoniko.

Nastalo okolje skupine je vsakemu izmed njih dalo možnost avtorskega ustvarjanja. Na koncertu bo slišati izključno nove skladbe, stilsko blizu swinga in gipsy jazza, čeprav se v svojem pisanju ne držijo vseh pripadajočih zakonitosti strukture in harmonizacije teh oblik, glasba pa je večinoma koncertna, ne plesna. Vsak izmed njih je napisal nekaj skladb in to v celoti, saj so se skušali izogniti medsebojnim vplivom in ohraniti svojstven slog vsakega posameznika. Velik pomen dajejo zakladnici tradicionalnega jazza, saj brez poglobljenega poznavanja osnov ne moreš graditi novitet, vrednih nasledstva v zgodovino zapisanih uspešnic. Poslušalci jih navadno označijo kot izvajalce gipsy-ja, a se v skladbah opazi ozadje klasične glasbe, rabo modernejših harmonij, strukturiranje po uveljavljenih definicijah – osebni glasbeni profili in izkušnje iz katerih pri pisanju izhaja vsak izmed članov Swingatana. Pod skupnim imenovalcem občutka zvoka in fraziranja ustaljene zvrsti hote ali nehote začrtujejo pot novi, inovativni smeri.

Vstopnina: 7 €
Vstopnina otroci do 12. leta ter prebivalci Vipavskega Križa: 5 €
Pred dogodkom bo možen nakup vstopnic za koncert Rudija Bučarja z Big bandom NOVA, 29. avgusta, ki so v predprodaji 8 €.

Pred koncertom se lahko udeležite enournega vodenega ogleda po Vipavskem Križu:
Sprehodite se skozi Vipavski Križ, nekoč najmanjše mesto v celotni habsburški monarhiji.
Prisluhnite zanimivim zgodbam o Turkih, graščakih, Benečanih, Napoleonovih vojakih, Primožu Trubarju, Janezu Svetokriškem in celo o Leonardu da Vinciju. Vsak od naštetih je pisal delček zgodovine Vipavskega Križa.
Ogled se zaključi v veliki originalni grajski kleti, s kozarčkom domačega vipavskega vina in vedno aktualno pridigo Janeza Svetokriškega.
Sprehod skozi zgodbo Vipavskega Križa s kozarčkom in pridigo se bo začel eno uro pred koncertom in stane 2,50 € na osebo.
Predhodne najave na info@vipavskikriz.si, ali 041 660 445.

Podrobnosti

Datum:
25. julija 2019
Čas:
25. julija 2019
Cena:
7€
Kategoriji Dogodek:
,

Prizorišče

Vipavski Križ
na placu
Vipavski Križ, Slovenija