Loading Dogodki

« Vsi Dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Poletje v Vipavskem Križu: Tomos, narejeno v Jugoslaviji

8. avgusta 2019 ob 8. avgusta 2019 - 8. avgusta 2019

Drugi avgustovski četrtek bo v znamenju industrijsko kulturne uspešnice Tomos.

Društvo Tomos klapa Ajdovščina vas ob 19.00 vabi v Vipavski Križ, kjer bodo na ogled postavili svoje  motorje in njih ter svoje društvo z veseljem predstavili radovednim obiskovalcem, katere vabijo tudi na druženje ob pogostitvi.

Temu bo ob 21.00 sledila projekcija dokumentarnega filma Tomos, narejeno v Jugoslaviji.
Dokumentarni film skuša raziskati fenomen Tomosa v primorski regiji in širše. Uspehi Tomosovih dirkačev in občutek varnosti, ki ga je ljudem dajal z delovnimi mesti so razlog, da je Tomos še danes za marsikoga več kot samo »motor«.

Dokumentarni film Tomos: Narejeno v Jugoslaviji skuša kulturološko in sociološko raziskati fenomen Tomosa v primorski regiji in širše, saj Tomos v svojih zlatih letih preseže samo tehnično dediščino. Tomos je s svojo industrijo ob morju zamikal marsikaterega delavca iz notranjosti slovenskega in jugoslovanskega prostora. Ljudje so v Koper prihajali od vsepovsod. Zaradi neposredne bližine Trsta so se tam kalili mladi vozniki. Športni uspehi Tomosovih dirkačev in občutek varnosti, ki ga je ljudem dajal Tomos z delovnimi mesti in vpetostjo v okolje, so razumljiv ponos in vez tukajšnjih prebivalcev s Tomosom in njegovo dediščino. Klubske dirke so bile Tomosova posebnost. Z njimi sta tovarna in inštitut preizkušala meje mogočega. Z motorji je v Koper »udaril« rok. Legendarna primorska zasedba Boomerang je leta 1971 v menzi tovarne Tomos priredila enega prvih rokovskih koncertov na Primorskem. Pionirski rokovski repertoar, ki so ga pripravljali leto dni, pooseblja takratni Zeitgeist, vonj po svobodi, oziranje čez meje v neko novo prihodnost.

Vstop prost.
V primeru slabega vremena bo ob 21.00 film predvajan v Domu krajanov Vipavski Križ, brez predhodnega dogajanja.
Pred dogodkom bo možen nakup vstopnic za koncert Rudija Bučarja z Big bandom NOVA, 29. avgusta, ki so v predprodaji 8 €.

Pred predvajanjem se lahko po predhodni najavi udeležite enournega vodenega ogleda po Vipavskem Križu:
Sprehodite se skozi Vipavski Križ, nekoč najmanjše mesto v celotni habsburški monarhiji.
Prisluhnite zanimivim zgodbam o Turkih, graščakih, Benečanih, Napoleonovih vojakih, Primožu Trubarju, Janezu Svetokriškem in celo o Leonardu da Vinciju. Vsak od naštetih je pisal delček zgodovine Vipavskega Križa.
Ogled se zaključi v veliki originalni grajski kleti, s kozarčkom domačega vipavskega vina in vedno aktualno pridigo Janeza Svetokriškega.
Sprehod skozi zgodbo Vipavskega Križa s kozarčkom in pridigo se bo začel eno uro pred projekcijo in stane 2,50 € na osebo.
Predhodne najave na info@vipavskikriz.si, ali 041 660 445.

Podrobnosti

Datum:
8. avgusta 2019
Čas:
8. avgusta 2019
Kategorije Dogodek:
, ,

Prizorišče

Vipavski Križ
na placu
Vipavski Križ, Slovenija