Komorni orkester NOVA

O KOMORNEM ORKESTRU

Komorni orkester NOVA je z letom 2012 ubral novo pot in se po 16-ih letih delovanja pod dirigentskim in umetniškim vodstvom priznanega violinskega pedagoga Jurija Križniča, ki je v orkestru s svojim delom in pripadnostjo pustil neizbrisen pečat, podal v muziciranje brez dirigenta. Umetniško vodenje orkestra je tako prevzel mladi dirigent NOVA filharmonije, Simon Perčič, ki mlade godalce z različno glasbeno izobrazbo, različnih starosti, prihajajoče iz vse severnoprimorske regije, spretno krmari v novo smer z intenzivno pomočjo članic orkestra, ki svoje znanje izpopolnjujejo na Akademiji za glasbo v Ljubljani (Tina Grego, Mojca Batič, Barbara Grahor).

Orkester deluje kljub raznolikosti članov zelo homogeno. Za veliko mladostne energije in norčavosti poskrbijo dijaki in študentje, starejši ljubitelji glasbe in profesionalni glasbeniki pa pridajo orkestru potrebno resnost, zbranost in izkušnje. Ravno pravšnja mera obojega je recept za pozitivno vzdušje, sproščenost in kvaliteto, ki jo občutijo tudi številni solisti in zbori, ki z orkestrom sodelujejo. Leta 2000 se je z Župnijskim mešanim pevskim zborom KUD Šempeter odpravil na koncertno turnejo po Italiji, Avstriji in Švici.

Nabrane izkušnje in sadove dolgoletnega dela so maja 2006 uporabili pri snemanju promocijske zgoščenke, s katero so počastili odmevno deseto obletnico društva in orkestra samega, to pa jih je privedlo tudi do koncerta na poletnem glasbenem festivalu "Musica dal mondo" v italijanski Perugii leta 2007, kjer so nastopili kot edini slovenski predstavnik. Omeniti velja tudi razprodane koncerte v letu 2010, ko so se mladim godalcem na odru pridružili trije tenoristi družine Čadež, ter več koprodukcij s Kulturnim centrom Lojze Bratuž iz sosednje Gorice.

Orkester s svojim delom predstavlja nadgradnjo dela glasbenih šol ter dopolnitev in širjenje glasbenih obzorij najbolj zagrizenim godalcem, ki sicer predstavljajo godalno jedro simfoničnega orkestra NOVA filharmonija, delujočega v istem društvu.

Kontakt

tel.: +386 40 436 934
mail: info@gdnova.si