NOVA filharmonija

O ORKESTRU

Mladinski simfonični orkester NOVA filharmonija je na pobudo Glasbenega društva NOVA leta 2010 ustanovil njegov umetniški vodja Simon Perčič. Mednarodni orkester sestavlja okrog 80 glasbenikov, ki prihajajo iz Goriške in Furlanije-Julijske krajine. To so dijaki in študenti slovenskih in italijanskih konservatorijev in akademij, nadarjeni osnovnošolci in ljubitelji. Skrbno izbrani koncertni programi presegajo žanrske meje in so namenjeni širokemu krogu poslušalstva, skladbe železnega repertoarja pa dokazujejo umetniško prizadevnost orkestra. Orkester tako postavlja nove smernice na kulturnem polju mladinskega glasbenega ustvarjanja.

Beri več

Orkester deluje projektno in je ciljno usmerjen v razvoj ter napredovanje tako v organizacijskem kot tudi umetniškem smislu. Z avdicijami si zagotovi nove motivirane, ambiciozne in vestne glasbenike. Vsak projekt je zgodba zase in na leto NOVA filharmonija realizira vsaj dva programa, s katerima gre na gostovanja in turneje: novoletni (Vštekani, Novoletni capriccio, Novoletna plesna simfonija, Nova dunajska klasika, Latinsko-ameriška pustolovščina) in pomladno–poletni (Classico, Koncertni capriccio, Toccata & Fuga, The Queen Symphony). Programsko predstavlja dela prodornih in pri nas redko izvajanih skladateljev. Skrbno izbrani koncertni programi presegajo žanrske meje in so namenjeni širokemu krogu poslušalstva. Vse pogosteje pa so na programih tudi skladbe iz železnega repertoarja klasične glasbe, kar dokazuje umetniško prizadevnost orkestra.

NOVA filharmonija si je potrdila sloves na številnih koncertih v Sloveniji in tujini (Italija, Hrvaška, Srbija). Z orkestrom sodelujejo priznani koncertanti: kitarista Bor Zuljan in Marko Čeplak – Maki, bandoneonist Maurizio Marchesich in harmonikar Zoran Lupinc, tenorist Thomas Heyer, violinist Zdravko Pleše. Orkester tesno sodeluje s sodobnimi skladatelji in spodbuja nastajanje novih del, ki jim jih posvetijo.

NOVA filharmonija je edinstven orkestrski sestav, ki s svojim večletnim delovanjem rahlja meje med profesionalno in amatersko umetnostjo. S svojimi delovnimi pristopi in umetniškim kredom postavlja nove smernice na kulturnem polju.

Zgodba z zahodne strani

Kontakti

Simon Perčič
Glasbeni vodja NOVA filharmonije

Gorazd Božič
Predsednik GD NOVA
tel.: +386 31 863 499