Intermediate Orkesterkamp Week
30. junij - 8. julij 2018

Rok prijav je 31. maj, oz. do zapolnitve mest

Francisco Javier Gutiérrez Juan

Več informacij

Rojen v Guilleni, trenutno živeč v Villanuevi del Ariscal, blizu Sevilje (Španija), je Francisco Javier Gutiérrez Juan eden od vodilnih mednarodno priznanih španskih dirigentov. Njegova prepoznavnost je bila zgrajena na podlagi njegovih številnih izkušenj kot dirigent pomembnih simfoničnih in pihalnih orkestrov v Evropi in Ameriki in odprtosti za vse zvrsti glasbe, od opere do jazza, vključno z vélikimi simfoničnimi deli, operetami, flamenkom, copla (špansko ljudsko glasbo), popom, studijskim snemanjem, delih za radio in televizijo,  krstne izvedbe in še in še. Takšna vsestranskost je mogoča zaradi trdne glasbene podlage in izobrazbe, pridobljene v Sevilji in Madridu ter dopolnjene na številnih mednarodnih mojstrskih tečajih tako doma kot tudi v tujini pri vodilnih strokovnjakih področja. To dokazujejo tudi številna priznanja in odlikovanja ob zaključkih šolanja na vseh stopnjah študija, tekom katerega si je pridobil sledeče nazive: profesor dirigiranja, profesor glasbenega stavka – harmonije, kontrapunkta, kompozicije in inštrumentacije, profesor oboe, profesor teorije glasbe, izvajanje a prima vista in transpozicija. Trenutno je direktor Mestnega pihalnega orkestra Sevilja; dirigira simfoničnim in pihalnim orkestrom ter predava na konferencah in univerzah po vsej Španiji, v Združenih državah Amerike, Italiji, na Portugalski, Costa Rici, v Argentini, Kolumbiji in Venezueli; poleg tega pa sodeluje na mednarodnih kongresih in je član žirij na mednarodnih tekmovanjih. Je predsednik glasbenega oddelka Društva za umetnost in znanost v Sevilji. Prejel je številne nagrade tako v Evropi, kot tudi Ameriki.

Mileta Grujić

Več informacij

Skladatelj, glasbeni pedagog in glasbeni producent iz Srbije od leta 2015 živi v Sloveniji. Končal je študij kompozicije na Akademiji umetnosti v Novem Sadu. 25 let je delal kot profesor strokovno teoretičnih predmetov v glasbeni šoli "Josif Marinković" v Zrenjaninu, zadnje dve leti je bil ravnatelj te šole. Leta 1995 je osnoval prvi profesionalni snemalni studio v Zrenjaninu in založbo "Tarcus production" in se na ta način bojeval za urbano kulturo v takratnih težkih časih v Srbiji. Je ustanovitelj, pevec, kitarist, skladatelj in pisec besedil skupine Kanal Tvid, s katero je posnel 3 zgoščenke. Redno se ukvarja z glasbo za gledališče in glasbo za otroke, za katero je bil večkrat nagrajen. Kot glasbeni producent je delal na več ducat izdaj CD-jev, na nekaj od teh pa je bil kot klaviaturist tudi gost. Mileta je multiinstrumentalist. V Sloveniji je napisal glasbeno dramo "Enciklopedija mrtvih", na libreto, ki ga je na osnovi knjige Danila Kiša, napisala Svetlana Slapšak. Dela kot prostovoljec v več projektih. Kot klaviaturist je včasih igral v glasbeni skupini "El Kachon" iz Novega Mesta, s katero je posnel en CD. V Ljubljani dela kot samozaposlen v kulturi, s svojim snemalnim studiem, ukvarja pa se tudi s pedagoškim delom. Samostojno je nastopal v Klubu Cankarjevega doma in v hostelu "Celica".

Neža Zupanc | asistentka

Več informacij

Neža Zupanc (1996), rojena v Kranju, je z igranjem flavte začela z osmimi leti. Prvo glasbeno šolo je obiskovala v Škofji Loki pri prof. Ani Kavčič Pucihar, nato nadaljevala na v Ljubljani na Konservatoriju za glasbo in balet, kasneje na Akademiji za glasbo, kjer študira v razredu prof. Mateja Grahka. V letošnjem šolskem letu je opravila tudi Erasmus izmenjavo na Hochschule für Musik und Teater ''Felix Mendelssohn Bartholdy'' v Leipzigu pri prof. Irmeli Boßler. Tekom študija se udeležuje tekmovanj kot so TEMSIG, Emona, Ars Nova, Davorin Jenko, njene zadnje nagrade pa so: Posebna nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe in srebrno priznanje (TEMSIG 2016), zlato priznanje (Davorin Jenko 2017, z duetom v kategoriji komornih skupin). Svoje znanje nadgrajuje tudi na seminarjih pri priznanih flavtistih kot so Julien Beaudimont, Robert Aitken, Andrea Oliva, Peter Lucas-Graf, Henrik Wiese in Dejan Gavrič. Od leta 2017 je članica ansambla moderne glasbe Steré, s katerim nastopa v ciklu Zvokotok in GM oder.

Gregor Traven

Več informacij

Violinist Gregor Traven se je rodil v Ljubljani. Po končani Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani v razredu prof. C. Veroneka je začel študij na Koroškem deželnem konservatoriju pri prof. B. Finlaysnu, kjer je leta 1996 diplomiral z odliko. Študij je nadaljeval na univerzi Mozarteum v Salzburgu v razredu prof. H. Herzla. Diplomiral je leta 2000, in sicer z odliko. Avgusta 2000 je dobil štipendijo za semester študija na Visoki šoli za glasbo v Oslu, pri prof. Terje Moe Hansnu. Študij je nadaljeval in končal na Mozarteumu v Salzburgu, kjer je z odliko magistriral maja 2004. Gregor Traven je dobil več nagrad na mednarodnem tekmovanju Alpe-Adria v Gorici v Italiji, kjer je dosegel dve tretji (1984, 1985) in eno drugo mesto (1987) ter prejel prvo nagrado na tekmovanju komorne glasbe v nekdanji Jugoslaviji (1990). Sodeloval je v različnih orkestrih, kot npr. Kaerntner Sinfonie Orchester, Wiener Concert-Verein Orchester, Spirit of Europe, Klassische Philharmonie Bonn ter Koelner Kammerorchester, s katerim je leta 1998 tudi solistično nastopal na glasbenih festivalih v Schleswig- Holsteinu in Rheingauu v Nemčiji. Kot solist je poleti 1995 in 1996 z Junge Philharmonie Koeln koncertiral na turneji po Franciji. Poleti 2001 je imel solo recital in koncert z orkestrom v Tajpehu na Tajvanu. Poleg študija v Salzburgu je bil od septembra 2002 do julija 2004 član Brucknerjevega orkestra v Linzu (Avstrija). Od septembra 2004 je Gregor Traven koncertni mojster orkestra SNG Opera in balet Ljubljana, poleg tega pa je od leta 2008 tudi koncertni mojster Komornega orkestra solistov Društva slovenskih skladateljev.

Urška Zupan | asistentka

Več informacij

Urška Zupan (rojena 1997) je začela igrati klarinet z devetimi leti pri prof. Jožetu Kregarju na Glasbeni šoli Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Po zaključeni nižji glasbeni šoli je šolanje nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, v razredu prof. Dušana Sodje, leta 2016 pa je bila sprejeta na dodiplomski študij v razred Prof. Wenzla Fuchsa na Univerzi Mozarteum v Salzburg. Trenutno končuje drugi letnik študija. Je prejemnica številnih nagrad in priznanj na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Na državnem tekmovanju TEMSIG (2010, 2016) je dvakrat prejela zlato plaketo, na istoimenskem tekmovanju iz solfeggia pa tudi 1. nagrado. Na mednarodnih tekmovanjih EMONA (2013) in SVIREL (2015) je prejela 2. nagrado in zlato plaketo. Kot nagrado je prejela polovico solističnega recitala v sklopu GML. Dodatno se izobražuje na mojstrskih tečajih pri domačih in tujih klarinetistih, kot so Paolo Beltramini, Bence Szepesi, Massimiliano Miani, Charles Neidich, Jonathan Cohler, Pascal Moraguez, Mate Bekavac, Nicholas Cox, Radovan Cavallin Žerjal, Davir Reba, Andreas Schablas, Rupert Fankhauser, Helmut Hoedl, Wolfgang Kornberger, Hubert Salmhofer, Jože Kotar in Aljaž Beguš. V Salzburgu je postala članica Bläserphilharmonie Salzburg, s katero je v letu 2018 nastopila na slavnem novoletnem koncertu pod taktirko Hansjörga Angererja. Igrala je tudi v številnih projektih z Simfoničnim orkestrom Mozarteuma z dirigentom Brunom Weilom.

Gal Krajčič | asistent

Več informacij

Gal Krajčič je rojen leta 1998 v Ljubljani. Želja po resnejšem ukvarjanju z glasbo ga je vodila v učenje tolkal, s katerimi je začel pri 9 letih v Glasbeni šoli Grosuplje. Po končani osnovni šoli in opravljenih sprejemnih izpitih se je vpisal na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana v razred prof. Simona Klavžarja. Leta 2017 je maturiral, zdaj pa študira tolkala na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Posveča se predvsem orkestrski in komorni glasbi. Na 43. državnem tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov (TEMSIG 2014) je osvojil srebrno plaketo in 3. nagrado, s »Slovenskim tolkalnim triom« je na tekmovanju Svirel 2015 osvojil zlato priznanje, na tekmovanju Italy PAS je septembra 2015 v kategoriji Timpani dosegel 1. mesto in 3. nagrado, na 46. državnem tekmovanju TEMSIG je osvojil zlato plaketo in 3. nagrado. Redno se udeležuje tolkalskih seminarjev, ki jih vodijo znani slovenski in tuji glasbeniki, na primer Jože Bogolin, Simon Klavžar, Goran Moskovski, Mitja Tavčar, Matija Tavčar (Slovenija), Wolfram Winkel, Rainer Römer, Peter Sadlo (Nemčija), Rumi Ogawa (Nemčija/Japonska), John H. Beck, Matthew Coley (ZDA), Ney Rosauro (Brazilija), Andrea Centazzo (Italija), Katarzyna Mycka (Poljska) in drugih. Kasneje ga je začelo zanimati tudi dirigiranje, zato se je vpisal na Dirigentsko šolo Zveze slovenskih godb, najprej pod mentorstvom Mira Sajeta (Slovenija), nato pa pod mentorstvom Jana Cobra (Nizozemska). Udeležil se je že dirigentskih seminarjev pod vodstvom Mitje Dragoliča, Mira Sajeta (Slovenija), Jana Cobra (Nizozemska), Ivana Meylemansa (Belgija) in drugih. Pod mentorstvom Mitje Dragoliča od septembra 2015 dalje vodi Pihalni orkester Glasbene šole Grosuplje.

Janez Vouk

Več informacij

Janez Vouk, rojen leta 1969 v Mariboru, je nižjo in srednjo glasbeno šolo obiskoval v Mariboru in jo zaključil leta 1988 v razredu profesorja Janeza Kopšeta. Leta 1995 je z odličnim uspehom diplomiral na ljubljanski Akademiji za glasbo pri rednem profesorju Stanku Arnoldu in leta 2001 na Umetniški univerzi v Gradcu pri rednem profesorju mag. Edvardu Holnthanerju. Od leta 1991 je profesor trobente in komorne igre na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru. Od leta 1997 je tudi dirigent Big banda Konservatorija Maribor. Od leta 2014 je umetniški vodja moške vokalne skupine Svečinski nonet. Sodeluje z mnogimi vrhunskimi domačimi in tujimi glasbeniki, ter v mnogih glasbenih sestavih različnih glasbenih zvrsti od klasike, jazza, rocka in etno glasbe, tako doma, kot v tujini, med drugim Toti big band, Kanta kvartet, The kroniks, Shantel and Bucovina club, Sandy Lopicic orkestar, Zoran Predin, No name blues band, Oto Pestner, Victor Mendoza, Dejan Pečenko, Vesna Petkovič ter mnogi drugi. Z mnogimi zasedbami ali kot studijski glasbenik je posnel tudi veliko nosilcev zvoka.

Barbara Grahor | asistentka

Več informacij

Violistka Barbara Grahor (1994) je marca 2018 magistrirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Mariji Rome. V študijskem letu 2016/2017 se je en semester v okviru študijske izmenjave Erasmus izpopolnjevala na Hochschule für Musik und Theater v Münchnu pri priznanem profesorju Nilsu Mönkemeyerju. Redno se udeležuje državnih in mednarodnih tekmovanj, na katerih je prejela že vrsto nagrad, med njimi zlato plaketo in drugo nagrado ter priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe na TEMSIG 2018 in zlato priznanje ter uvrstitev med Ten of the Best na Mednarodnem glasbenem tekmovanju za soliste in komorne skupine Svirél 2018. Ustvarja kot solo violistka (GM Oder, recitali v sklopu Ciklov solističnih večerov Akademije za glasbo, recital v sklopu GML) in tudi v raznih komornih sestavih ter orkestrih (Godalni kvartet NOVA, Duo s pianistko Meto Červ, Duo s kitaristom Samom Vovkom, Godalni kvartet Vermilion, orkester RTV Slovenija, orkester SNG opere in baleta Ljubljana, orkester Slovenske filharmonije, Komorni orkester NOVA, NOVA filharmonija, ...). Poleg igranja viole jo zanimajo tudi jazz improvizacija, dirigiranje, aranžiranje in komponiranje.

Nina Klinar | asistentka

Več informacij

Saksofonistka Nina Klinar se je rodila leta 1994 na Jesenicah, Slovenija. Svojo glasbeno pot je začela kot klarinetistka na glasbeni šoli Jesenice v razredu prof. Monike Korbar, nadaljevala pa kot saksofonistka na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, v razredu prof. Dejana Prešička in prof. Leva Pupisa. Po končani srednji šoli se je vpisala na Univerzo za glasbo in upodabljajočo umetnost Graz, kjer je bila sprejeta kot edina saksofonistka v razred prof. Geralda Preinfalka. Je večkratna nagrajenka na državnih in mednarodnih tekmovanjih, kot so: Emona, Svirél, Temsig, Davorin Jenko, ..., prav tako pa se v okviru različnih koncertov pogosto predstavlja na odrih doma in v tujini (Slovenija, Nemčija, Hrvaška, Poljska, Francija, Španija, Belgija,...) -kot solistka in članica več komornih skupin. Kot solistka je nastopala že večkrat, z različnimi pihalnimi in simfoničnimi orkestri ali komornimi zasedbami, leta 2014 je nastopila na World Sax Congress v Strassbourgu (Francija), leta 2016 na festivalu moderne glasbe IMPULS, leta 2018 pa je nastopila kot prva saksofonistka na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost Graz in izvajala solo koncert za Alt saksofon in godalni orkester v Graški filharmoniji. Redno sodeluje v profesionalnih simfoničnih in pihalnih orkestrih (Orkester Slovenske vojske, Oper Graz, Euphony orchester, Symphonischesorchester der Kunstuniversität Graz, Symphoniscesorchester Oberschutzen, ... ). Redno se udeležuje seminarjev svetovno znanih glasbenikov (Claude Delangle, Arno Bornkamp, Tomislav Zuzek, Jean-Denis Michat, Koryun Astrayan, Matjaž Drevenšek, Hans de Jong, Dragan Sremec, ...) in sodeluje s številnimi tujimi skladatelji. Je članica ansambla Greatsaxess, Mons saxophone quartett, Kug-Sax-Sippia, ... Je štipendistka na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Grazu in štipendistka BKS Bank.