Damijan Valentinuzzi

Po končani gimnaziji in glasbeni šoli v Tolminu (pri prof. Milošu Rijavcu) je kot Zoisov štipendist nadaljeval s študijem na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani, hkrati pa obiskoval tudi Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani pri prof. Davidu Jarhu. Po dveh letih se je odločil, da se povsem posveti jazz trobenti in nato pričel s študijem na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu (Avstrija). Študiral je pri prof. Eduardu Holnthanerju in Stjepku Gutu. Leta 2007 je diplomiral in takoj vpisal magisterij. Leta 2008 je prejel štipendijo Ministrstva za kulturo in za eno leto odšel na študijsko izmenjavo na Jazz Institut Berlin (Nemčija), kjer se je izpopolnjeval pri enemu najboljših jazz trobentačev v Evropi, Gerardu Presencerju, specialno tehniko trobente pa ga učil prof. Malte Burba. V Berlinu je sodeloval tudi z znanim berlinskim producentom, Achimom Gieselerjem, kjer je pridobil precej znanja o studijski tehniki, pa tudi veliko idej o drugih smereh in možnostih improvizirane glasbe. Po letu dni se je vrnil na matično univerzo v Gradec in l. 2011 magistriral pri prof. Jimu Rotondiju.

Tekom študija je obiskoval tudi številne seminarje v tujini, kjer je imel priložnost sodelovati s priznanimi imeni jazz glasbe, kot so: Wynton Marsalis, Bobby Shew, Till Brönner, Andy Haderer, John Swana, John Abercrombie, John Hollenbeck, Jerry Bergonzi, Marcus Miller. Kot član univerzitetnega graškega big banda (KUG Graz Big Band) je igral pod vodstvom eminentnih dirigentov in skladateljev, kot so Bill Holman, Bob Brookmeyer, Peter Herbolzheimer in še s številnimi drugimi.

Pred odhodom v Berlin je bil 4 leta dirigent Big Banda Nova iz Nove Gorice, katerega od leta 2013 naprej ponovno vodi. Od leta 2012 je tudi dirigent Pihalnega orkestra Tolmin. V okviru pedagoškega udejstvovanja je bil tri leta učitelj trobil na Glasbeni šoli Tolmin, še vedno pa uči na Glasbeni šoli BASE v Ljubljani. Je tudi vodja zasedbe Damijan Valentinuzzi Group, s katero ustvarja avtorsko glasbo, ki združuje jazz improvizacijo z vsemi možnostmi, ki jih ponuja sodobna tehnologija.

Medtem ko je študiral v Avstriji, se je na Fakulteti za matematiko in fiziko zgodila bolonjska reforma, ki je s seboj prinesla tudi program medicinske fizike, v katerem je videl nov izziv. Vzporedno z magisterijem v Gradcu je v študijskem letu 2010/11 ponovno pričel s študijem fizike v Ljubljani, jeseni istega leta takoj diplomiral na 1. stopnji in oktobra 2011 začel s študijem medicinske fizike na 2. stopnji, ki ga je zaključil s povprečno oceno izpitov 9.65. Novembra 2013 je magistriral z odlično oceno na temo Modeling tumor response to targeted therapy with anti-angiogenic drugs (Modeliranje odziva tumorjev na zdravljenje s protiožiljnimi tarčnimi zdravili), pod mentorstvom prof. dr. Roberta Jeraja, in dr. Urbana Simončiča. Raziskovalno delo je opravljal v sodelovanju z Inštitutom Jožef Stefan (SLO) in University of Wisconsin - Madison (ZDA), s katerima tudi po koncu študija še vedno sodeluje.

Dosedanji umetniški vodje Big banda

od 1995 do 2002: Miloš Rijavec
od 2002 do 2005: Boštjan Simon
od 2005 do 2009: Damijan Valentinuzzi
od 2009 do 2013: Anže Vrabec
od 2013 dalje: Damijan Valentinuzzi