Komorni orkester NOVA

O KOMORNEM ORKESTRU

Glasbeno društvo NOVA ima bogato, več kot 20-letno tradicijo komorne igre, saj je bila zasedba Komornega orkestra NOVA ena od prvih večjih združb pod okriljem društva. Orkester, ki se je leta 2010 razrasel v simfonični orkester NOVA filharmonija, se je po sedmih uspešnih letih vrnil k svojim koreninam homogene komorne glasbe. Povezanost in enotnost godalne sekcije, ki so ju mladi glasbeniki zgradili skozi leta, sta ključnega pomena pri zahtevnejši igri brez dirigenta. Za ubranost orkestra z umetniškim vodenjem skrbijo članice Godalnega kvarteta NOVA: Mojca Batič, Ana Cotič, Polona Soban in Barbara Grahor. Slednja kot skladateljica in aranžerka bogati orkestrov repertoar, ki se razteza od bolj in manj poznanih klasičnih del vseh obdobij pa do ljudske in z jazz ritmi obarvane glasbe.

Orkester deluje kljub raznolikosti članov zelo homogeno. Za veliko mladostne energije in norčavosti poskrbijo dijaki in študentje, starejši ljubitelji glasbe in profesionalni glasbeniki pa pridajo orkestru potrebno resnost, zbranost in izkušnje. Ravno pravšnja mera obojega je recept za pozitivno vzdušje, sproščenost in kvaliteto, ki jo občutijo tudi številni solisti in skladatelji, ki z orkestrom sodelujejo.

Nabrane izkušnje in sadove dolgoletnega dela so maja 2006 uporabili pri snemanju promocijske zgoščenke, s katero so počastili odmevno deseto obletnico društva in orkestra samega, to pa jih je privedlo tudi do koncerta na poletnem glasbenem festivalu "Musica dal mondo" v italijanski Perugii leta 2007, kjer so nastopili kot edini slovenski predstavnik. Omeniti velja tudi razprodane koncerte v letu 2010, ko so se mladim godalcem na odru pridružili trije tenoristi družine Čadež, ter več koprodukcij s Kulturnim centrom Lojze Bratuž iz sosednje Gorice.

Od obuditve redno delujočega komornega sestava jeseni 2017 so se publiki predstavili že s kar nekaj različnimi programi: klasičnimi deli skandinavskih skladateljev, manj poznanimi deli angleških skladateljev, ljudskimi melodijami v izvrstnih hišnih in tujih aranžmajih, jazz glasbo, ritmično latinsko ameriško glasbo, popularno glasbo, novitetami mladih slovenskih skladateljev in skladateljic, precizno spremljavo mladih nadebudnih in že izkušenih profesionalnih solistov in solistk.

Orkester s svojim delom predstavlja nadgradnjo dela glasbenih šol ter dopolnitev in širjenje glasbenih obzorij najbolj zagrizenih godalcev.

Kontakt

tel.: +386 41 618 373
mail: info@gdnova.si