Toccata & Fuga

L. van Beethoven: Egmont uvertura, op. 84

J. S. Bach / L. Stokowsky: Arija

E. Elgar: Nimrod iz variacij Enigma

J. Sandström / N. Bečan: Sång till Lotta

J. S. Bach / L. Stokowsky: Toccata & fuga

L. Bernstein: Maria

A. & E. Morricone: Cinema Paradiso

J. Pachelbel: Canon

P. Karlsson / B. Grahor: Gøta

L. van Beethoven / J. Pucihar: Joyful, Joyful

toccata_and_fuga

Program NOVA filharmonije in dirigenta Simona Perčiča je svojevrsten preplet znamenitih skladb in odlomkov iz mojstrovin, ki so nepozabna dela v zgodovini glasbe in jih lahko slišimo danes v priredbah zabavne glasbe, v filmih in reklamah, pa tudi tehtna dela iz repertoarja velikih svetovnih orkestrov ter sodobna dela priznanih skladateljev.

NOVA filharmonija začenja program Toccata in fuga z zahtevno Beethovnovo Uverturo Egmont, ki je pomembna tudi v teoretičnem smislu. To je enostavčno delo, ki se sicer spogleduje s poetskim in ima literarno predlogo, ampak obstaja neodvisno od vsebine poetskih idej. Egmont in druge Beethovnove uverture vsebujejo samosvojo glasbeno ekspresivno izraznost, zato ne potrebujejo neposrednih gledaliških zgledov in delujejo kot čista koncertna dela.

Osrednja ideja koncerta je povezana z Johannom Sebastianom Bachom in njegovo znamenito Toccato in fugo – ta je v izvirniku skladba za orgle, vendar zazveni enako mogočno in usodno v simfonični predelavi. To delo skupaj z njegovo Arijo na G in Pachelbelovim Canonom sodi med popularna baročna dela, ki jih danes najdemo na številnih kompilacijah najbolj prepoznavnih baročnih del. O Pachelbelovem Canonu obstaja zgodba, ki pravi, da ga je Pachelbel napisal za poroko najstarejšega brata Johanna Sebastiana Bacha Johanna Christopha, katerega je učil glasbo. Mlajši Bach je bil takrat star devet let.

Variacije Enigma je Edward Elgar izoblikoval iz niza klavirskih improvizacij, ki so nakazovale portrete skladateljevih Worcestershirskih prijateljev, večinoma amaterskih glasbenikov. Med portreti je tudi njegov prijatelj August Jaeger, ki je imel psevdonim ‘Nimrod’ (Nimrod je bil v Bibliji lovec, v nemščini torej ‘Jäger’). Sam naslov Enigma se nanaša na skrivnostno temo variacij, ki je Elgar ni nikoli razkril.

Tudi nadaljevanje koncertnega programa je velik izziv za člane orkestra in preizkus njihove nadarjenosti. Predstavili se bodo nekateri solisti in 'hišna' skladateljica Barbara Grahor v zanimivih delih. Švedski skladatelj Jan Sändstrom je zaslovel s koncertom za pozavno in orkester »Motorno kolo« in se je mednarodno uveljavil kot skladatelj z afiniteto do pihal in trobil, zlasti pozavne. Sang till Lotta (Pesem za Lotto) je le ena izmed mnogih skladb za pozavno. Peder Karlsson tudi prihaja iz Švedske, nam pa je znan kot dirigent skupine Perpetuum Jazzile in je priznan strokovnjak za vokalne zasedbe v popularni glasbi.

NOVA filharmonija se odpravlja na poletne počitnice s programom, ki ga sicer lahko zasledimo pri velikih orkestrskih imenih. A člani orkestra vedno znova dokazujejo, da je glasba tako nenavadna govorica, da jo razumejo tudi šolajoči se mladi glasbeniki. To nam bodo dokazali z vsako skladbo posebej, okronali pa z živahnostjo ter s popotnico v razposajeno poletje z Joyful, Joyful. Presenečenja z NOVA filharmonijo se tako nikdar ne končajo.

Koncerti:
30.6.2013 - ˝Toccata & fuga˝ Cerkev sv. Jurija, Piran
24.6.2013 - ˝Toccata & fuga˝ v Kulturnem domu Srečka Kosovela v Sežani
23.6.2013 - ˝Toccata & fuga˝ SKD Barkovlje, Trst (ITA)
7.6.2013 - ˝Toccata & fuga˝ v Kulturnem domu Zorana Mušiča v Bukovici
2.6.2013 - ˝Toccata & fuga˝ v Baziliki Svetogorske Matere Božje - sv. Gora nad Novo Gorico