Zgodba z zahodne strani

Joseph Turrin: Jazzalogue, No. 1
Trobilni ansambel novaBRASS

Leonard Bernstein: West Side Story - Overture
NOVA filharmonija

Irving Berlin/prir. Mozo Pelican: White Christmas
Irena Yebuah Tiran, mezzosopran
NOVA komorna skupina Cellostrike

Charles Ives: Simfonija št. 2 za orkester, Allegro molto vivace, 5. stavek
NOVA filharmonija

Iztok Mlakar/prir. Barbara Grahor: Božična
Aleš Plut, vokal
Godalni kvartet NOVA

Mariah Carey, Walter Afanasieff/prir. Leon Firšt: All I Want for Christmas is You
Stefania Seculin, vokal
Kvintet NOVArt

Joan Javitz/prir. Anže Vrabec: Santa Baby
Eva Hren, vokal
Trobilni kvintet TrobiNOVA

Benjamin Britten: Vodič po orkestru, op. 34
Boris Kobal in NOVA filharmonija

agodba_z_zahodne_strani

Zgodba z zahodne strani je poseben dogodek, ki združuje več kot dvesto mladih glasbenic in glasbenikov z vse Primorske in širše Slovenije ob praznovanju dvajsete obletnice Glasbenega društva NOVA iz Nove Gorice. Dve zasedbi, mladinski simfonični orkester in big band – obe v mednarodnem sestavu, sta v teku let zapisali marsikakšno “štorijo“, ki jo želita deliti s poslušalci. Ritem koncerta bo v rokah priznanega in cenjenega dirigenta mladinskih orkestrov, Simona Perčiča, ki se je podpisal tako pod zasnovo večera kot tudi pod glasbeno vodstvo NOVA filharmonije.

Zgodba z zahode strani NOVA filharmonije govori o zahodnjakih, ki so navajeni uživati skrivnostne dišave cvetočih sredozemskih travnikov in dehtečih gozdov. Od burje razmršenih las in obrušenih lic prisluškujejo pripovedi, ki jim jih divji veter šepetaje prinaša s kraških planot in z morja iz bližnjega zaliva. Vročekrvnost, ki se razvije od premnogih sončnih dni, s katerimi je obsijana Primorska, spodbuja domišljijo nemirnih umetniških duš, da sanjajo. Bolj kot sanje pa jim optimizem milih letnih časov in vročih poletij pomaga pri uresničevanju drznih želja. Ko so leta 2010 v Glasbenem društvu NOVA ustanovili prvi primorski redno delujoči simfonični mednarodni mladinski orkester, so bili drzni, pogumni ali samo malo čez …? Pred ljubeznijo smo vsi enaki ne glede na kulturne in politične razlike, je najbrž želel sporočiti ameriški skladatelj Leonard Bernstein z muzikalom, ki ga je leta 1955 napisal. Zgodba z zahodne strani se s tem strinja in še dodaja, da v glasbi združeni smo vsi enaki. Mladi, zelo mladi, profesionalni glasbeniki, tisti, ki bodo to postali, in tudi amaterji s Primorske in iz Furlanije Julijske krajine v Italiji so povezani v eno samostojno glasbeno telo. Edinstveni orkestrski sestav s svojim delovanjem rahlja meje med profesionalno in amatersko umetnostjo in s tem premaguje predsodke.

Simon Perčič je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot pozavnist in dirigent se je izpopolnjeval pri številnih profesorjih: R. Bobo, A. Mazzucco, B. Slokar, J. Cober, J. van Steen, M. Heron (Royal Northern College of Music, Manchester) in J. Panula (Scuola di musica di Fiesole). Kot dirigent ali instrumentalist je sodeloval na različnih mednarodnih festivalih na Portugalskem, Poljskem, v Franciji, Latviji, Španiji, Nemčiji, Coloradu (ZDA), Veliki Britaniji, Braziliji, Italiji, Avstriji, Srbiji, Gorskem Karabahu. V prostem času je tudi umetniški vodja in dirigent mednarodnega orkestra “Trieste Wind Orchestra Project”, orkestrske šole Orkesterkamp ter tekmovanja in festivala Svirél.

Boris Kobal, režiser, igralec in humorist, izvirno prihaja iz Trsta. Svobodni umetnik je študij režije opravil na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Širšemu občinstvu je bil sprva znan iz oddaje TV Poper (TV Koper in RTV Slovenija), kasneje pa si je utrdil sloves na mnogih področjih od televizije do gledališča kot igralec ali režiser. Zlasti njegova simpatičnost kot tudi vse oblike elegantne ironičnosti so poskrbele, da je njegovo ime danes zelo znano in široko priljubljeno.

Karizmatična mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran je z odliko diplomirala na salzburškem Mozarteumu in opravila podiplomski študij samospeva. Prejemnica mnogih nagrad nastopa s številnimi evropskimi orkestri, ki jih vodijo priznani dirigenti, kot so R. Chailly, E. Pomarico, D. Runnicles, M. Letonja. V ljubljanski SNG Opera in balet je debitirala v vlogi Kerubina v Mozartovi Figarovi svatbi. Je članica dunajskega vokalnega ansambla Nova, s katerim gostuje po uglednih festivalih. Posveča se izvajanju skladb sodobnih skladateljev. Poučuje solopetje na Glasbeni šoli Novo mesto in redno koncertira.

Šarmantna Eva Hren, pevka in kitaristka, sodi v mlajšo skupino slovenskih glasbenikov, ki v glasbeni svet vstopajo brez predsodkov in so odprti za vse zvrsti. Akademsko izobražena kitaristka ima formalno izobrazbo iz jazz in klasičnega petja. V diskografiji odlične ustvarjalke najdemo več odmevnih zgoščenk, kot je Vzhod-Zahod, z njeno avtorsko glasbo; Etno, s priredbami glasbe iz slovenske ljudske dediščine v jazz aranžmajih najvidnejših slovenskih jazz skladateljev; album SLO, ki ga je posnela s triom Sladcore. Je profesorica kitare na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

Stefania Seculin prihaja iz Trsta. Študij petja in gledališkega uprizarjanja ter muzikala je opravila na Bernstein School of Musical Theatre v Bologni, kjer sedaj deluje kot docentka za petje. Redno nastopa po vsej Evropi, predvsem pa je povezana z domačim mestom Trst. Tako z Gledališčem Rosetti kot Gledališčem Verdi sodeluje v mnogih odmevnih produkcijah. Deluje tudi kot mentorica petja za otroke in vodi posebne pevske delavnice. Podpisana je tudi pod vokalnogledališke predstave. Predvsem pa jo lahko vidimo v iskrivih vlogah v muzikalih in drugih glasbenih spektaklih po Italiji in drugod.

Aleš Plut je po poklicu arhitekt, ki se z glasbo in s petjem ukvarja ljubiteljsko. Pred dvema desetletjema se je udejstvoval v gledališču pod mentorstvom očeta. V mladosti se je srečal s pantomimo. Vse umetniške veščine je združil v projektu Etno banda Poseben gušt, v katerem imitira Iztoka Mlakarja. Etno banda Poseben gušt poustvarja poezijo in glasbo Iztoka Mlakarja, s katerim ima sklenjen dogovor in ki jih zavoljo visoke kakovosti in spoštljivega odnosa tudi odobrava.

Koncert:
25. 12. 2015 - Gallusova dvorana Cankarjevega doma, Ljubljana

Zgodba z zahodne strani